Vi får ha med hunden på jobbet

Att få ta med sig hunden till jobbet. Det är finfin personalvård, tycker de anställda på smålandsföretaget Hedbergs Mekaniska och uppmanar fler arbetsgivare att öppna ”hunddagis”.
När det är dags för rast hos Hedbergs Mekaniska tar Linda Andersson och Emelie Johansson en promenad med sina hundar, dalmatinern Maja och samojeden Zack. ”Hunddagis” på jobbet är toppen tycker tjejerna.


Hedbergs Mekaniska är ett företag som värnar om de anställda och de anställdas husdjur. Verkstadsindustrin ligger i utkanten av småländska Habo och är ett närmare 60 år gammalt familjeföretag med knappt hundra anställda. Företaget tillverkar detaljer i tunnplåt till andra industrier.

Hos Hedbergs finns något mycket ovanligt, nämligen ett ”dagis” för personalens hundar.

–  För mig betyder det jättemycket, berättar Emelie Johansson, som sedan tre år tillbaka arbetar på företagets lager och för 1,5 år sedan blev matte till en liten charmig dalmatinervalp; Maja.

– Jag hade inte vågat satsa på egen hund om jag inte hade klarat tillsynen åt henne medan jag jobbar. Det vore ju djurplågeri att lämna henne ensam hemma ett helt arbetspass. Men tack vare vårt ”hunddagis” så löste sig det hela.

Varje ny arbetsdag följer Maja med matte till jobbet där varje personal-hund har egen liten rastgård och koja alldeles utanför fabriken.

Kojan ger perfekt skydd mot oväder och vind och uppe i kojans skorsten finns en lagom stor låda där hundägaren kan förvara koppel, hundmat och liknande.

Maja verkar att trivas i ”sin” gård och kommer dessutom väl överens med sin närmsta granne, tioåriga samojedhannen Zack.

Zacks matte, Linda Andersson, arbetar som montör och började hos Hedbergs för tre år sedan.

–  Det underlättar verkligen vardagslunken att få ta med sin hund till jobbet, säger hon. Det här borde flera arbetsgivare pröva på!

–  Men det är tur att jag har en hund som trivs att ligga utomhus när det snöar och är riktigt kallt, för han har blivit så stor att han inte längre kommer igenom ingången till sin koja, säger Linda med ett glatt skratt.

Henrik Pettersson som är marknadschef vid Hedbergs berättar att idén till hunddagis föddes när företaget införde tvåskift och ett par av de anställda i och med det fick problem med tillsynen av sina jyckar.

– Själv har jag två irländska setters; Gnistan och Qvicki, och för det mesta finns någon i familjen hemma och passar dem. Men om det behövs så kan jag bara ta med mig båda hundarna hit och det känns tryggt.

Även företagets vd, Peter Magnusson, brukar emellanåt utnyttja den möjligheten.
– Han har en labrador, Diva, och en jack russel, Munken.

Under fika- och matraster brukar Hedbergs hundägare passa på att ta med sina skyddslingar ut på promenad.

– Det skiftar en hel del mellan olika dagar hur många som utnyttjar vårt hunddagis, berättar Henrik.

– Men det är onekligen en fördel att ha en arbetsgivare som även värnar om personalens husdjur.
Onekligen ett arrangemang som uppskattas! För en vuxen hund får enligt Jordbruksverkets rekommendation absolut inte lämnas ensam mer än fem timmar åt gången.

Här är några av hundarna som brukar följa med husse eller matte till jobbet: Henrik Pettersson med Gnistan och Qvicki (båda irländsk setter), Diva (labrador), Munken (jack russel), Emelie Johansson med Maja (dalmatin) och Linda Andersson med Zack (samojed).


Det berättar Hans Rosenberg som är presschef vid Svenska Kennelklubben.
– Men gäller det en valp så rör det sig om betydligt kortare tid, hävdar han.

Innan man lämnar sin hund ensam behöver den dessutom vara nykissad, nymatad, nylekt och alltid ha tillgång till färskt vatten.

–  En hund är ett sällskapsdjur som inte gillar att vara helt solo. Men om man förbereder den för en sovstund innan man ska iväg så har man betydligt större chans att hunden ändå accepterar att bli lämnad.

– Men det här med ”hunddagis” på jobbet verkar vara en genial idé! Hoppas att ännu flera arbetsgivare nappar på den!

– Det är onekligen personalvård att även tänka på de anställdas älsklingsdjur.

Text: Ywonne Nylöf
Foto: Lennarth Ström

Källa: Hemmets Journal

Kommentarer
Postat av: Västgöte

Ett sakfel, förmodligen från HJ: Habo ligger i Västergötland!

2009-09-23 @ 14:28:09

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0