Dansk-svensk gårdshund

Jo jag vet att jag har velat lite i mitt hundval. Men nu har jag äntligen hittat den rätta rasen. Låt mig presentera den inte helt okända dansk-svenska gårdshunden!


Bild härifrån

Rasklubben för dansk-svensk gårdshund.

Lär din hund "svängom"


Hunden mellan benen


Ännu ett freestyle moment att lära din hund!

"Löst" koppel



Hur du lär hunden att gå med slakt koppel!

Klickerträning och hundbok

Klickerträning

Just nu har jag fullt upp med att sätta ihop en hundbok innan hunden kommer hem till oss, dvs. att alla nödvändigheter (typ sånt som finns i bloggen) skriver jag ut och klistrar in i min bok. Så slipper jag sen gå ut på nätet och kolla upp hur man gör när man vill göra si och så. En ganska bra idé faktiskt, och rolig! Så även om ni redan har en hund, ge er ut på nätet (kolla även de tips jag ger här på bloggen) och skriv sedan ut de artiklar m.m ni vill ha lättåtkomliga och klistra in i en bok. Sen om man har scrapbooking som intresse så är ju detta perfekt, då kan man ju snygga till det lite extra! Hoppas ni hänger kvar och hjälper mig att hålla igång bloggen med idéer och respons!



Hallå där!
Bild härifrån

Lär din hund skaka på huvudet


Videon är på engelska.

Hundpensionat eller hunddagis

Ska du resa bort och behöver lämna hunden på ett hundpensionat eller letar efter ett hunddagis till hunden?
Här hittar du olika städers hunddagis och hundpensionat, i bokstavsordning!

Sida full med länkar

Den här sidan är guld värd, här finns ALLA tänkbara länkar om hundar. Kika in här!

Spaniens gathundar och hotet från dem.

Såg nyss avsnittet om Spaniens gatuhundar på Uppdrag Granskning. Det borde ni också se! Så kanske ni tänker er för både en och två gånger innan ni litar blint på dessa organisationer. Avsnittet om Spaniens gatuhundar.

Klicker introduktion



Roligt klipp på engelska som förklarar hur man använder klicker!

Boktips


Freestyle Träna och tävla med din hund!
Boken finns att köpa här


Lär vovven att halta.




Lär din hund att halta. Killen i videon lär ut hur man får sin hund att halta, han pratar dock engelska.

Lära hunden korsa tassar

Ännu en bra sida om freestyle, där det står om olika moment. Här hittar ni den.

Nu ska denna videon lära er hur ni får er hund att korsa tassarna. Översättning av textguiden finns under klippet.




Textguide 1 (00.09):
Först och främst - lär er hund att "slå" på ett objekt med tassen. Göm helt enkelt en godis under objektet och klicka eller säg 'bra', 'ja' eller vad ni nu använder, när huden försöker flytta på objektet med tassen.

Textguide 2 (00.18):
Beröm eller klicka bara när hunden tassar på objektet med höger tass.

Textguide 3 (00.33):
Sätt ner objektet på marken bredvid din hund och klicka när hunden nuddar det med höger tass.

Textguide 4 (00.40):
Om du höjer kriterierna för fort så kan detta hända.

Textguide 5
(00.57):
Byt ut objektet med en pappersbit eller något annat litet.

Textguide 6
(01.24):
När du har tränat med pappret eller annat litet synligt föremål, ta bort det. Om hunden blir förvirrad vid något tillfälle, backa tillbaka ett steg. Alltså, lägg tillbaka pappret igen.

Textguide 7 (01.38):
Efter att din hund har lärt sig att korsa med ena tassen, lär hunden med den andra tassen också.

Freestyle moment



Viktigt! Om din hund är under 6 månader bör den inte hoppa högre än sina armbågar och är hunden under 1 år så bör den inte hoppa högre än sitt bröst!

Kom ihåg: För att hålla leken intressant så sluta när det är som roligast, det är viktigt att inte hunden tröttnar!

Lär din hund att hoppa över dina armar. Texten i videon kan vara svår att hänga med i och står på engelska så det gäller att pausa om man inte hänger med. Men jag skriver en liten översättning för alla textguider här för er som är osäkra på engelska.

Textguide 1 (00.09):
Hitta en barriär, en vägg t.ex och sätt upp din arm emot den, så att hunden inte kan krypa under den, och släng en godis/leksak över din arm. Klicka eller säg 'ja' precis när hunden hoppar över armen. Om hunden går runt så plockar du upp belöningen innan hunden hinner ta den.

Textguide 2 (00.22):
Upprepa detta tills hunden känner sig säker med att hoppa över din arm. Se till att du tränar så att hunden får hoppa över båda dina armar och åt samma håll varje gång. Du kan även öka höjden du vill att hunden ska hoppa, obs! anpassa alltid höjden efter hundens ålder och storlek då repeterad hoppning sliter på hundens leder.

Textguide 3 (00.42):
Nu låtsas du att du slänger belöningen och samtidigt som hunden hoppar så klickar du eller säger 'ja' och slänger belöning.

Textguide 4 (01.04):
Höj dina kriterier på hunden fort (öka antalet hopp), annars kommer du fastna vid att ge belöning vid varje hopp och hunden kommer bli frustrerad när du ber om mer.

Textguide 5 (01.37):
För en liten hund kan du göra ringar med armarna som den kan hoppa igenom.

Textguide 6 (01.44):
Var kreativ och låt din hund testa på olika saker att hoppa över.

Textguide 7 (02.03):
Slutligen kan du ta bort barriärerna. Öva på olika platser och på olika ytor.

Textguide 8 (02.19):
När din hund förstår vad den ska göra så kan du använda dina armar som tecken på att den ska hoppa. Så att du slipper repetera kommandot för att hoppa.

Freestyle träning

En bra freestylesida.

Lägger även in ett klipp från youtube på en tjej som tränar freestyle, det kanske inte är den mest förklaringsrika videon. Men det kan vara intressant att titta på ändå. Man får lite tips på tricks och lite tips på hur man kan träna freestyle. Dock behöver man nog mer utrymme än denna tjej med hennes Grand Danois!



Separationsångest och hur man tränar bort det

Får hunden ångest av att vara ensam kallas det separations-ångest. Rädslan yttrar sig bland annat genom att hunden är orolig, vankar omkring, ylar, tuggar sönder saker och till och med biter sig själv.

Separationsångest kan bottna i tidigare obehagliga upplevelser som inträffat när hunden varit ensam. Den kan också uppkomma när hunden är sjuk och behöver trygghet från dig som är ”flockledare”. Ytterligare en orsak till separationsångest kan vara bristande ensam-hemma-träning eller att hunden lämnats ensam för tidigt eller för länge när den var valp.


Ensam-hemma-träning
Vill du ge valpen en bra start i livet ger du den en ordentlig ensam-hemma-träning. Lämna hunden under korta stunder flera gånger per dag. Säj alltid ”Hej då” innan du går hemifrån. Försök alltid hinna tillbaka innan hunden börjar gnälla och yla. Öka tiden successivt, men absolut inte för snabbt. När du kommer hem bör du inte berömma hunden alltför intensivt.

Det räcker med att hälsa på den utan att överdriva. Placera hundens korg där den har uppsikt över dörren och stäng dörrarna till andra rum. På så sätt kan du förebygga att den varvar upp genom att springa fram och tillbaka i lägenheten eller huset.

Att tugga lugnar
Det är lugnande att äta och tugga. Ge därför hunden någonting gott att gnaga på när du går hemifrån, till exempel ett märgben eller ett gristryne. Har du en glupsk hund är det bättre med märgben eftersom gristrynet kan fastna i halsen.

Märgbenet eller trynet får hunden bara ha när den är ensam hemma. När du kommer hem tar du upp det igen, även om hunden inte tuggat på det. Till slut kommer din hund att känna sig så trygg hemma att den börjar äta på det.

Ordentligt rastad och motionerad
Ensam-hemma-träningen är lättare om hunden är trött till kropp och själ. Ta därför med hunden på en promenad och gör några övningar under tiden: Sök efter godis, träna på några cirkuskonster. Efter promenaden är det viktigt att hunden gått ner i varv och känner sig lugn innan den lämnas ensam. Låt den gärna få bita på sitt tryne eller märgben när du går hemifrån.

Lämna inte en hund med separationsångest ensam innan den är trygg att vara det. Det är bättre att skaffa hundvakt eller låta hunden följa med.


Text: Cilla Danielsson, Hundens hus

Text hämtad från agria.se


Se upp vad du matar din hund med!

Endast några få vindruvor eller russin kan vara skillnaden mellan liv och död för hunden, något som få hundägare har kunskap om i dagsläget.

Endast några få vindruvor eller russin kan leda till att hunden avlider. Så lite vindruvor som 4,7 gram per kroppskilo har visat sig kunna vara dödligt.

Diffusa symtom

Efter ca två timmar brukar den förgiftade hunden kräkas. Symtom som diarré och trötthet kommer efter fem till sex timmar. Eftersom de första symtomen är diffusa dröjer det oftast upp till flere dygn innan ägaren förstår att hunden är förgiftad. Akuta njurbesvär visar sig genom att hunden mister aptiten, får blod i urinen och visar tecken på smärta. En del hundar har helt slutat producera urin och vid flere fall har hundar blivit så dåliga att de avlidit eller att man avlivat dem. I de fall där hundar klarat sig, har symtomen försvunnit inom några dagar. I sällsynta fall har det dröjt upp till flera veckor innan hunden tillfrisknat.

Behandling i tid

Det är viktigt att hunden får behandling så fort som möjligt. Om den inte självmant kräks upp vindruvorna eller russinen, så kan en veterinär ge medel som tvingar hunden att spy. Aktivt kol, som binder maginnehållet så att eventuella gifter inte tas upp av kroppen, har provats vid flera tillfällen. Hunden kan behöva dropp under ett par dygn för att få i sig vätska intravenöst. Det minskar risken för framtida problem med njurarna. Under de första dagarna bör blodprover tas regelbundet och mediciner kan vara nodvändiga.

Källa: Hund Liv


Chaplin och hans hund




Ser det inte inspirerande ut?

Freestyle - kul träning för dig och hunden

Har intresserat mig för hundaktiviteten freestyle som jag absolut kommer syssla med, tillsammans med min blivande hund. Så nu skapar jag en ny kategori och utvecklar bloggen ytterligare ett steg. Här hittar ni en bra och lockande presentation om freestyle.


Hundens ursprung

Ska göra en födjupningsuppgift i skolan och jag har bestämt mig (utan att behöva fundera mycket) för att skriva om hundar (såklart) och jag tänkte fördjupa mig i detta ämne med frågeställningen; Hur uppkommer hundraser?. Då ska jag berätta om hur hunden först kom till, och hur den utvecklades fram till att vi börjar avla på den och sedan jämföra Whippet och Bullmastiff som är två väldigt olika raser. However, nu snubblade jag över en intressant sida om hundens ursprung som jag tycker ni borde kika in på. Sidan hittar ni här.

Kommunicera med hunden; vrida på huvudet

När en hund vill lugna en annan hund som t.ex närmar sig för fort eller närmar sig rakt på istället för i en båge så signalerar hunden med att vrida på huvudet. Antingen hastigt, dröjande, knappt märkbart eller en rörelse med hela huvudet. Oavsett så betyder det samma sak; lugna dig!
Har du märkt att hunden vrider på huvudet när du böjer dig över den? Så talar hunden om att den är obekväm i situationen.
Du kan själv använda denna signal när du närmar dig en hund som börjar morra eller skälla åt dig - vänd kinden till!

Glida med blicken: En annan variant av huvuvridningen kan vara att låta ögonen glida från sida till sida istället för att stirra. Även detta är något som hundar använder sig av. Du kan använda det när en hund kommer emot dig och du inte kan vrida på huvudet.

Förminska och mjuka upp ögonen: När du tränar "ögonkontakt" med hunden så kan du göra ögonen mindre, sänka ögonlocken så att blicken blir mjukare för att göra kontakten vänligare. Detta använder sig hundar av när de tittar på någon rakt framifrån men inte vill verka hotfulla.

Tips: Vissa hundar kan känna sig hotade om du sitter i ögonhöjd med hunden. Om du märker att hunden känner sig hotad, så kan du resa dig upp och se på hunden uppifrån. På så sätt blir ögonen smalare och det känns bättre för hunden eftersom vissa hundar tycker det är jobbigt att få någons ansikte alldeles inpå sig.



Bild härifrån

Källa: Boken I samspråk med hunden - Lugnande signaler. Författare: Turid Rugaas
Boken finns att köpa här



Hund som säger "hello".




Kanske något att lära hunden ;)

Hjärngympa

Hjärngymnastik för vovven

Ett:
Göm en godis under en uppochnedvänd pappersmugg. Ta tid på hur lång tid det dröjer innan
hunden har fått tag på godisen.
* 1 - 5 sekunder = Geni!
* 5 - 10 sekunder = utmärkt
* 10 - 30 sekunder = sådär
* 30 sek - 2 minuter = hunden är inte hungrig

Två:
Bygg ett hinder med en fåtölj eller en stor pappskiva eller dyl. Lägg hundens favoritleksak bakom
så att inte hunden ser den och säg åt hunden att söka efter den. Vad gör hunden?
* Springer runt hindret för att hämta leksaken = geni!
* Hoppar över hindret = utmärkt
* Sitter och tittar på dig för att sedan börja tassa på hindret = sådär
* Lägger sig och somnar = inte upplagd för lek

Tre:
Lägg en godis i en plastflaska utan kork. Låt hunden själv fundera på hur den ska få ut godisen.

Fyra:
Lär hunden ett nytt trick.

Fem:
Göm en leksak/person/godis någonstans antingen ute eller inne. Säg åt hunden att leta efter det.
Ge den uppmuntran medans den letar och en bra belöning när den hittat vad du gömt. Gör det
svårare allt eftersom hunden blir bättre på det.

Sex:
Låt hunden följa spår som du själv har satt ut.

Rätt kost?

Kost

Rätt kost? Om din hund uppvisar några av symptomen här under kan det vara värt att prova ett
annat foder.

* Hunden äter papper, träpinnar, tapeter, kläder, gräs och andra fibrer
* Hunden äter mycket men ökar inte i vikt
* Dålig andedräkt och gaser
* Varierande konsistens på avföringen - ibland lös andra gånger hård.
* Hunden har svårt att koncentrera sig
* Hunden är överaktiv fast den nyss motionerats
* Hudirritationer eller allergiska reaktioner på exempelvis gräs och loppor
* Hunden kliar eller tuggar på tassarna, magen eller svansroten

Pitbull



Bild hämtad härifrån

Som ni har märkt är jag inte så bra på att skriva presentationer om raserna. Men om Pitbull har jag faktiskt till och med skrivit en debattartikel. Varning! Baserad på fakta! Här är länken till artikeln, tidningen den publicerades i heter Ingesund Times och är våran skoltidning, inte så flashigt kanske. Artikel här

Rädda hundar, tröstande ägare. What?

Värt att minnas. Det värsta man kan göra med en rädd hund är att försöka lugna den med vänliga ord och klappar.
Då tror hunden att den gör rätt i att vara rädd. Det bästa man kan göra är att inte låtsas om det
så upptäcker hunden snart att det inte är något farligt.

Fyller ut inlägget med en bild på en jättefin Pitbull



Bilden hämtad härifrån

Fet hund? Hungrig hund?

Läste någonstans att man kan ge hunden riskakor för att fylla ut hungern. T.ex om du har ett foder och ger valpen den mängd den ska ha, så får den i sig rätt näring m.m. Så kan du ge riskakor emellan för att den ska hålla sig mätt så att den inte blir fet. Kanske har tipsat om sidan detta står på, men tåls ju att berättas igen. Så riskakor är tydligen grejjen. Kommer också ihåg att om din hund var överviktig så kan du ge hälften av maten den brukar få och ge riskakor istället så att den ändå är mätt men inte får i sig fett.

Basträning

Tips: När hunden har lärt sig ett kommando klockrent kan man börja med variabla belöningar
ibland klapp, ibland godis, ibland inget.

Inkallning: Efter att du har kallat in hunden kan du ge den liten lekstund på några minuter. För att förhindra
att hunden förknippar inkallningen med att den ska kopplas och ni ska gå hem, och kanske
struntar i att komma istället. Skulle den strunta i att komma och sedan komma efter ett
tag kan du koppla den och gå direkt hem.



Bild hämtad härifrån

Har du svårt att få hunden att sluta hoppa på människor eller dig själv?

Hoppar hunden trots att du har försökt lära att den att sitta när den hälsar så finns det några tricks för att få den att sluta;
* Nonchalera hundens försök att hoppa upp. Lägg armarna i kors över bröstet och vänd dig om
och titta åt ett annat håll.

* Så fort den har alla fyra tassar på golvet eller har satt sig ner, ge den en variabel belöning.
* Om hunden gör en ansats att lyfta frambenen igen, lägg armarna i kors och vänd dig bort.

All uppmärksamhet är i alla fall uppmärksamhet.

Tänk på att! Hundar upprepar beteenden som ger önskat resultat, medans den upphör med beteenden som inte leder till något.

Många hundar uppskattar all sorts uppmärksamhet från människor. Därför kan de upprepa ett beteende som ger dem just uppmärksamhet, även om det inte är någon trevlig uppmärksamhet.

Vi kan ta ett exempel; Hunden skäller, du skriker; TYST. Vilket innebär att den får uppmärksamhet! Som var precis det som hunden var ute efter, den bryr sig bara inte om vilken uppmärksamhet den får. Så vad ska man göra då? Läs här under.

Låt inte skällandet driva dig till vansinne
Visste du att valpar instinktivt börjar vakta när de är omkring 6 till 7 månader? Hundägare som inte känner till detta och uppmuntrar sina hundar att skälla får till slut en hund som skäller vid första bästa tillfälle. Mönstret blir mycket svårt att bryta i efterhand.

Om du vill ha en lugn tillvaro med din vuxna hund ska du inte uppmuntra valpen att skälla. Det innebär däremot inte att den kommer att strunta i verkliga hot – den kommer att reagera instinktivt.

Du ska absolut inte uppmuntra eller belöna frenetiskt skällande. Hunden kan bli upphetsad och skälla innan ni ska ut på promenad. Vänta, stå still och ignorera den. När valpen har lugnat ned sig och slutat skälla, kan du fortsätta med förberedelserna.

Textutdrag från denna sida


Lekregler

Lekregler

* Det är du och inte hunden som bestämmer när det är dags att leka. Ge något kommando som innebär "nu ska vi leka" t.ex klappa i händerna. Om hunden försöker leka vid ett illa valt tillfälle ska man lägga armarna i kors på bröstet och titta bort och vara tyst. Till slut kommer hunden uppfatta signalen och innebörden av beteendet.

* Ha en speciell eller några leksaker som bara används i samband med lek och som hunden inte får ha när den är ensam. Då blir det lite roligare.

* Hundar är rovdjur - ju mer leksaken liknar ett byte, ju roligare blir det.

* Du kan till viss del berömma hunden med lek. T.ex har hunden suttit "plats kvar" i en minut så kan den få leka fem minuter.

Läsvärt

Visste du att...: Hundar lämnar efter sig feromoner som sedan kan läsas av andra hundar, de kan då känna av om denna hund var rädd när den lämnade feromonet. Det är därför en hund t.ex kan känna på sig när en människa är rädd för den.

Visste du att...:
Skuld är en mänsklig känsla och inget som hundar känner, vilket kan misstolkas när hunden visar rädsla. T.ex om hunden har tuggat på en möbel så ser den på dig när du kommer in att du är arg, händer detta fler gånger kommer hunden inta en undergiven ställning så fort den hör dig sätta in nyckeln i låset, den kan inte förstå varför du är arg och då blir den förvirrad och vi kan lätt tro att den känner skuld.

Kom ihåg:
Leken är oerhört viktig i förhållandet mellan människa och hund.

Varför gör hunden så? Många hundar känner "separationsångest" eftersom att lämnas ensam är emot deras natur. De kan då tugga på saker, uträtta behov inomhus, yla och skälla. Den är förtvivlad över att inte få vara med resten av flocken.

Hundars läten.

Hundar ylar när de vill samla ihop sin flock, t.ex när de är ensamna, eller också när de hör en melodi eller dylikt som de känner igen.

Morrande behöver inte alltid betyda "håll dig borta", det kan även falla in när hunden leker. Men oftast betyder det faktiskt "håll dig på avstånd".

En hund kan gnälla när den är glad, har ont eller vill ha uppmärksamhet (denna typ
av uppmärksamhetssökning ses som dåligt beteende
).

Varför skäller hunden?

Den vanligaste orsaken till att hundar skäller är att skällandet ofta ger resultat
i en eller annan form.


Skällandet har många betydelser:
- påkalla uppmärksamhet
- kort starkt skall, varnar flocken för fara. Det är viktigt att berömma om hunden
skäller i ett varnande syfte. Ifall det någon gång skulle behövas på riktigt.
- glädjeskall, men detta beteende är inte populärt när det kommer till att hunden
skäller på besökare.
- osäkerhet, försvarsbeteende.

Kom ihåg att om den skäller vid en icke hotfull situation ska den
tillrättavisas.



Bilden hämtad härifrån.

Svansens språk

Svansen

Rakt upp - självsäker eller upprymd
Rakt upp + stelt och snabbt viftande - den försöker dominera över en annan hund eller varnar en människa för att närma sig, den är redo för anfall. Men hos raser som husky och akita betyder detta självsäkerhet.
Naturlig position, i linje med ryggen eller längre ner
- avslappnad, tillfreds, trygg, om den även "vaggar" på svansen så vill den understryka att den mår bra. Viftar svansen fortare, är detta ett tecken på vänlighet och glädje
Lågt buren eller instucken mellan benen - rädsla, osäkerhet, undergivelse

Enkelt hundspråk.

Tips: Använd kroppspråket när du ger kommandon. Hundar kopplar ihop ljud och kroppsspråk och förstår sedan vad du vill mycket lättare.

Visste du att...: Fötter, mun och svans är de känsligaste kroppsdelarna hos hundar som inte tycker om kroppskontakt.

Visste du att...:
Om hunden "tassar" på dig eller mot dig så är det ett tecken på undergivelse.

Visste du att...: När en hund ligger på rygg är det dess mest sårbara position. Det krävs förtroende för att hunden ska inta denna position till en människa eller annan hund.

Vilken hundras är du?

Vilken hund är du? Testa!

Gör SVT:s hundtest och se vilken ras du skulle vara!

OBS! Testet är INTE utvecklat för att se vilken hundras som skulle PASSA dig bäst! Endast vilken hundras DU skulle VARA!

Jag blev en Jack Russel Terrier (vad gjorde jag för fel?). Nej, förlåt alla JRT älskare. Skämt å sido, det är en trevlig ras, lite gnabbig kanske.

Bostonterriern



Bildens url: http://flickr.com/photos/joshuacraig/2351735931/

Svenska Bostonterrierklubben

USA:s nationalhund

Lätta lekar

Lägger in två små lekar/aktvieringar som du kan göra till din hund.

Flaskleken
Lägg i några foderkulor eller godisar i en PET-flaska (tom givetvis) och ställ ner den på golvet. Sen får hunden jobba med att vinkla flaskan så att godiset trillar ut. När hunden klarar det här enkelt kan du testa sätta på korken. Men se upp så att inte hunden tuggar sönder plastflaskan och får i sig plastbitar.

Hushållsrullen
Du kan också ta en hushållsrulle och lägga några godisar, korv eller matkulor i rullen. Stoppa sedan in tidningspapper i båda ändarna på rullen. Gör sedan små hål i mitten av rullen så att hunden verkligen känner doften och ge till hunden. Om du vill öka svårighetsgraden kan du tejpa ändarna på rullen med maskeringstejp.

Om det är någon som har något tips på en bra lek så skicka gärna en kommentar så att fler kan ta del av era idéer.

Ett litet tack till älskling


Ett tack till min kära pojkvän som ritade den fina whippeten åt mig . Tyvärr är profilbilden lite liten, men det var tvunget att bli så eftersom att vissa fortfarande har Internet explorer. Så en liten uppmaning från mig, BYT till Mozilla Firefox och gör livet lättare för oss som designar i Firefox. Men tack en gång till älskling!

Skor till hunden

Har läst att många haft problem med köldkramp i tassarna hos sina hundar så nu lägger jag in lite tips vad man kan göra för att slippa det.

Tips ett: Smörj in hundens trampdynor med tassalva, eller Arméns hudsalva, så fastnar det mindre snö och is.

Tips två: Köp ett par skor till hunden och kom ihåg att skor kan även vara bra att ha när sommaren kommer så att hunden inte bränner tassarna på den heta asfalten.

Skor för storleken Chihuahua till Dvärgpinscher finns på Lollipup.se.



Storlek mellan Bichon Frise och S:t Bernhard finns att köpa på Djurmaxi.



Videoklipp om aggressivitet

http://www.youtube.com/watch?v=rNQuqY1oXpE

Väldigt intressant video som verkligen borde tas en titt på. Den är tio minuter lång, men det är värt det!

Tack!

Vill bara lägga in ett snabbt tack till veledavovve.net för informationen och tipsen!

Faror i hemmet

Xylitol som finns i bl.a sockerfritt godis och vissa tandkrämer, tuggummin och halstabletter kan vara dödligt om din hund får i sig. Xylitol frigör en hög dos insulin, vilket resulterar i att hundens blodsocker sjunker och detta kan då påverka levern. Symtomen är; darrighet, vinglighet, svårigheter att stå och gå, i allvarligare fall även kramper och medvetslöshet.
Vad göra? Som egen behandling kan du ge hunden druvsocker eller vanligt socker. Ta kontakt med veterinär för råd.

Glykol smakar gott och är något som hundar gärna slickar i sig. Men det är också giftigt och dödligt, så om du vet att din hund fått i sig glykol eller misstänker detta, uppsök veterinär för omedelbar vård!
Symtomen är; ostadig gång, kramper, kräkningar, koma och kollaps.
Vad göra? Framkalla kräkning om hunden nyss fått glykolen i sig, enkelt att få hunden att kräkas om du lägger salt på tungans rot.

Lök är även detta något som inte våra fyrbenta vänner tål. Rå lök kan ge blod i urinen och blodbrist, liten hund kan dö av rå lök. Tack och lov äter hundar oftast inte lök frivilligt.
Läs denna artikel för mer information http://www.dogsite.se/hundlivartiklar/Livsfarligakottbullar.pdf



Se upp med vad din hund får från tallriken.
 

Tips vid kloklippning

Om din hund har väldigt hårda klor så kan du innan du klipper klorna på din hund, sätta ner tassarna i ett vattenbad, eller om du har badkar ställ ner hunden i några centimeter ljummet vatten några minuter. Då blir klorna mjuka och därmed lättare att klippa, med lättare kloklippning följer mindre obehag från hundens sida. 

Två tips som kan hjälpa dig i nöd.

Tips ett: Om hunden fått i sig något vasst; metall och benflisor t.ex. Ge hunden då sparris, trådarna i sparrisen lindar sig runt det vassa föremålet och kan sedan komma ut den naturliga vägen.

Kom ihåg: Att ha en burk sparris hemma för nödsituationer.

Tips två: Om hunden ätit choklad (även om det är gott för oss så är det farligt för hundar) så ska du ge hunden aktivt kol som absorberar det toxiska ämnen teobromin.

Här kan du själv räkna ut mängden choklad som skulle göra din hund sjuk.

Mörk choklad innehåller c:a 5-15 mg teobromin per gram choklad.
Ljus choklad innehåller c:a 2 mg teobromin per gram choklad.
Vit choklad innehåller ingen eller mycket lite teobromin.

Mer än 20 mg teobromin per kg kroppsvikt kan orsaka förgiftning hos hund.

Har hunden ätit mycket choklad eller mörk choklad; kontakta veterinär.

Symtom på teobromin förgiftning: kräkningar, rastlöshet, buksmärtor, dregling, törst och hjärtklappning. Dessa uppkommer inom 24 h.

Såhär görs en elektrolytlösning.

Om din hund drabbas av diarré eller kräkningar så behöver den framförallt få vätska i sig. Istället för att bara ge vatten, ge då istället elektrolytlösning som är bättre än att endast ge vatten.

Såhär gör du en elektrolytlösning: Man blandar då 1-2 msk. druvsocker, 1 tsk. salt och 1/2 tsk. bakpulver med en liter vatten.

Kom ihåg: När djuret inte behåller vätskan den fått i sig eller har intensiva kräkningar skall man söka hjälp!

Fisande hund?

Läste ett inlägg på Vovve och där tipsade en tjej om att om hunden fiser mycket, så ska man testa att ge a-fil på maten. Kan vara värt ett försök om din vovve har mycket gaser i magen.



A-fil kan vara boten på din hunds gasiga mage!

Alaskan Klee Kai

Är Siberian Husky för stor? Kanske vore en Alaskan klee kai bättre! Nu finns den urmjuka polarhunden i miniformat. Är det inte fantastiskt (eller hemskt) vilken värld vi lever i?
Här har vi en bild på den nya rasen.


Bild från: http://puppydogweb.com/caninebreeds/alaskleekai.htm

Engelsk rasstandard för den lilla hunden är;
Mankhöjd:
Toy: 13 inches and under (33 cm och under)
Miniatyr: 13 - 15 inches (33 cm- 38 cm)
Standard: 15 - 17 inches (38 cm - 43)
Vikt:
5 - 22 lbs (2..27 kg - 10 kg)

Jämför med svensk standard för Siberian Husky;
Mankhöjd (hane och tik inräknat): 51 cm - 60 cm
Vikt (hane och tik inräknat): 16 kg - 27 kg

Prylar från Divine Dog


Reseväska från Petcare som fästes i bilsätet för en säkrare biltur. Passar bra för den med mindre hund och dåligt bagageutrymme. 319 sek.


Flexi Elégance halsband i skinn. Finns i olika färger. 139 sek.


Hundbädd från Puppyangel med matchande tygben. Finns i rosa eller marinblå. 659 sek.



Polar värmetäcke frå Hurtta, speciellt designat för att skydda hundens viktigaste muskelgrupper. Finns även i färgen Arctic. 319 sek.



Utrusta hunden med en enkel och billig livförsäkring. Reflexväst i nät från Boett för 169 sek.

Dessa produkter, och många andra, finns att köpa hos www.divinedog.se

Tänk på att vissa produkter kan ha tagits bort, samt att priserna kan ha ändrats om inlägget är gammalt.

Önskeboken: Cesar och hans hundar




Finns att köpa här: http://www.bokus.com/b/9789127115781.html
Och här: http://www.bokia.se/cesar-och-hans-hundar-cesar-millan-912711578X/bok/9789127115781/

Basenji



Katthunden som inte skäller.

 Läs mer om Basenji här: http://www.basenji.se/

Ensam hund i hemmet

Om du har problem med att hunden river huset när du inte är hemma så kanske du borde prova att låta hunden få vara med och göra vardagssysslorna hemma. Det finns olika anledningar till varför hunden inte kan slappna av när den är ensam hemma. En anledning kan vara att hunden inte är ensamtränad. En annan anledning kan vara att hunden är understimulerad under dagarna.

Tips: Se till att hunden får den dagliga motionen den behöver.

Tips: Som jag nämnde i texten ovan så kan det vara ett bra sätt att låta hunden få jobba, hundar tycker om att jobba. Få t.ex hunden att hjälpa till hemma med vardagliga enkla sysslor, som att öppna skåp (men var noga med att hunden ENDAST gör det på kommando), stänga skåp, hjälpa till med tvätten och bära saker hem från affären (saker som du i början inte är rädd att de går sönder t.ex en limpa bröd). Använd fantasin och se vad din hund kan hjälpa till med.


Doggyblog



I och med att vi går in i ett nytt år, så startar jag även en blogg, som jag hoppas kommer vara till mycket glädje och inte minst nytta, både för mig själv och mina läsare. Nu bloggar vi!

RSS 2.0