Avbryta oönskat beteende och bitande


Zak George pratar om hundar


Få din hund att få på bakbenen


Lär din hund "Stanna"


Rulla runt och spela död


Lär din hund stå på din rygg


Otrolig hundkompis!

http://www.garaget.org/video/y8jq6pnbkl1e

Sorry att det inte är någon videoruta, men klicka på länken och titta på detta klippet. Det är helt otroligt vad hundar kan göra! Jag blir alldeles tårögd.

Klickerträning



Jag vill lära mig klickerträning! Så jag tänker köpa denna boken! Vill du också köpa boken? Klicka på bilden.

Hundapoteket


Har du allt du behöver ifall en olycka skulle ske? Kika in på apoteket, direkt på webben!
Klicka på bilden för att komma till webbutiken!

Imponerande webbutik ni bör kolla in!

För att komma till webbutiken klickar du här, där kan du bl.a få egen designade halsband och koppel, som dessutom fått umärkningen "Bäst i test" av tidningen Hundsport! De har elastiska koppel och breda halsband, allt för bekvämlighetens skull! Dessutom finns det jättefina mönster och du kan välja precis hur du vill ha ditt halsband, inte nog med det, det är billigt också!


Ordbok för hundar

Bad: Detta är en process där människorna blöter ner golv, väggar och sig själva. Du kan hjälpa dem genom att skaka dig mycket och ofta.

Cyklar: Tvåhjuliga motionsmaskiner, uppfunna för att vi hundar ska kunna kontrollera sin vikt på ett effektivt sätt. För att uppnå maximal effekt bör du gömma dig bakom en buske och sedan störta fram, skälla högt och springa bredvid den några meter. Efter detta brukar människan svänga och falla ner i buskarna, varpå du kan strutta iväg och invänta nästa motionspass.

Dregla: Är vad du gör då dina människor har mat och du inte har det. För att göra detta på rätt sätt måste du sitta så nära dem du bara kan, se ledsen ut och låta dregglet droppa ner på mattan, eller ännu bättre, i deras knän.

Dövhet: Detta är en sjukdom som drabbar hundar då deras människor vill att de ska komma in, men vi vill stanna ute. Ett vanligt symptom är ett meningslöst stirrande på människan, och sedan springa i den motsatta riktningen.

Hundsäng: Vilken mjuk och ren yta som helst. Exempel är de vita sängkläderna i gästrummet eller de nyuppuffade kuddarna i vardagsrummets soffa.

Koppel: En rem som fästs i ditt halsband, som gör det möjligt att föra din människa vartän du vill att han/hon ska gå.

Sniffa: En social vana som du använder dig av då du möter andra hundar. Placera din nos så nära den andra hundens bakdel du kan och andas in djupt och länge. Upprepa ett flertal gånger, eller tills din person får dig att sluta.

Soffa: Är för hundar vad servetter är för människor. Efter du har ätit färdigt är det artigt att springa fram och tillbaka framför soffan och torka rent dina morrhår.

Soptunna: En behållare som dina människors grannar ställer ut en gång i veckan för att testa dig. Du måste stå på bakbenen och försöka få av locket med din nos. Om du gör detta helt korrekt belönas du med margarinpaket att slita sönder, köttben att tugga på och mögliga brödbitar att gräva ner i rosenrabatten.

Papperskorg: Detta är en hundleksak fylld med papper, kuvert och gamla godisförpackningar. Då du är uttråkad, vänd paperskorgen upp-och-ner och sprid samtliga papper över hela huset eller lägenheten tills din människa kommer hem.

Åska: Detta är en signal om att världen är på väg att gå under. Människor brukar konstigt nog behålla sitt lugn under dessa åskväder, så det är av största vikt att varna dem genom att darra okontrollerat, flämta och flåsa, rulla med ögonen och följa dem i hälarna.

Text: Okänd (översättning)

Källa


Vad jag lärt mig av hundar

Dagen är uppdelad i två viktiga delar. Matdags. Och allting annat.

Matdags

  1. Enbart det faktum att det inte verkar finnas något synligt att äta i omgivningen betyder inte att det inte finns något att äta. Om man stirrar på undersidan av ett bord eller en stol (där någon annan sitter och äter) sätter detta igång en kedja av händelser som kanske till slut resulterar i mat till dig.
  2. Det behöver inte sägas att du omsorgsfullt skall inspektera den nedre tredjedelen av alla ytor i jakten på ätbarheter. Saker i lagom storlek att passa i munnen, som inte kan identifieras genom utseende eller doft, skall anses vara tuggummi.
  3. När du faktiskt får mat, kör ner huvudet i den som du skulle göra i en dusch. Titta aldrig någonsin upp igen förrän tidigast femton minuter efter det att maten uppenbart är slut. Detta är viktigt. Att det är tomt i skålen betyder inte att det är dags att sluta äta.
  4. Kom ihåg att all mat skulle kunna vara din tills det att den faktiskt svalts av någon annan. Den långa väg en bit mat måste avverka från en tallrik till munnen via handen är en lika god tidpunkt att kräva din rätt till den som någonsin annars.
  5. När det kommer till valet av lämplig dryck spelar placering och förpackning absolut ingen som helst roll. Det finns inga som helst undantag till denna regel.
  6. Om du får syn på någonting du verkligen vill ha och alla dina övriga försök att få det misslyckats är det helt rätt att kräla skamlöst för det. Som andra taktik, prova att stirra intensivt på objektet du åtrår medan du låter långa gelatinlika dregeldroppar läcka ut och hänga som istappar från din underläpp.

Allting annat

  1. Det finns egentligen bara två viktiga ansiktsuttryck att bry sig om att kunna: total och överväldigande lycka och absolut likgiltighet.
  2. All tid som inte är matdags är potentiell sovtid. Den bästa tiden att ta en tupplur är när du hör ditt namn upprepas flera gånger efter varandra. Den bästa platsen för en tupplur är precis i mitten på en gata eller garageuppfart. Den mest avslappnade ställningen är på sidan, med alla fyra benen parallella.
  3. Det mest praktiska sättet att bli torr är att skaka sig våldsamt nära en fullt påklädd person. En annan effektiv metod är att ställa sig på en ljus möbel.
  4. Personlig säkerhet. Vid första antydan till ett avvikande ljud, spring från rum till rum medan du skriker så högt du orkar. Om någon faktiskt kommer in i ditt hem, spring fram till honom eller henne oavsett om du känner denne eller ej. Därefter kysser du dem så våldsamt att de tappar balansen eller måste köra bort dig med fysisk kraft.
  5. Det största obekräftade hotet mot livet så som vi lärt känna det är ekorrar. Oavsett vad du måste göra, se till att det inte finns några på din gård.
  6. Det finns två lika underhållande regelverk du bör känna till vad gäller bollar. Den vanliga formen, där du tar emot en kastad boll och lämnar tillbaka den, samt den metod som är att föredra, där du tar emot en kastad boll och äter den.
  7. Som du vet är varje öppen bildörr en invit att kliva in. När du väl kommit in, använd all din energi till att försöka ta dig ut.
  8. Om du skall till doktorn, var alltid på din vakt. Om du blir vaccinerad, urinera på veterinären.

Text: Eiwor Eldstahl (översättning)

Källa


Hur du fotograferar din valp



Det må se enkelt ut, men skenet bedrar.
  1. Ta ut filmrullen från förpackningen och ladda kameran.
  2. Ta förpackningen från valpens mun och kasta den i skräphinken.
  3. Lyft upp valpen från skräphinken och borsta bort kaffesumpen från valpens nos.
  4. Välj ut en bra bakgrund för fotograferingen.
  5. Skruva fast kameran på kamerastativet, kolla så att blixt och skärpa fungerar.
  6. Hitta valpen och dra loss den smutsiga socka från dess mun.
  7. Sätt valpen på den utvalda platsen och ställ dig bakom kamerastativet.
  8. Glöm den utvalda platsen och kräla på alla fyra efter valpen.
  9. Ställ in skärpan med en hand medan du motar bort valpen med den andra handen.
  10. Hämta en näsduk och torka bort nostrycket från linsen.
  11. Släng ut katten och hämta en pappersbit att torka bort blodet från, det av katten förorsakade, rivsåret på valpens nos.
  12. Försök få valpens uppmärksamhet genom att pipa med en leksak över ditt huvud.
  13. Sätt på dig dina glasögon igen och kolla om kameran har gått sönder.
  14. Studsa upp fort som fan och plocka upp valpen i nackskinnet och säg: "Nej, nej - sånt gör vi utomhus!"
  15. Plocka fram ett glas och en fin whisky.
  16. Sätt dig i din favoritfåtölj, lägg fötterna på soffbordet, läppja på whiskyn och besluta dig för att det första du ska lära valpen i morgon är "Sitt" och "Fot".

Text: Adam Gustafsson (översättning)

Källa


Saker som hundar måste komma ihåg

  1. Jag ska inte leka tugga-sönder-leken med Husses kalsonger när han sitter på toaletten.
  2. Soptunnan stjäl INTE våra saker.
  3. Jag behöver inte resa mig upp plötsligt när jag ligger under soffbordet.
  4. Jag ska inte rulla under mina saker under kylskåpet.
  5. Jag måste skaka av mig regnvattnet ur min päls INNAN jag går in i huset.
  6. Jag ska inte äta katternas mat, varken före eller efter de har ätit.
  7. Jag ska sluta försöka hitta de få kvarvarande områden ren matta i huset när jag ska kräkas.
  8. Jag ska inte rulla mig i döda fiskmåsar, fiskar, krabbor etc.
  9. Kitty-tuggleksaker är inte mat.
  10. Jag ska inte äta fler sockor och sedan lämna dem i trädgården när jag är färdig.
  11. Blöjtunnan är ingen kakburk.
  12. Jag ska inte tugga på min husses tandborste och inte säja till om det.
  13. Vi har ingen ringklocka. Jag ska inte skälla varenda gång jag hör en på tv.
  14. Jag ska inte stjäla min mattes trosor och dansa runt hela trädgården med dem.
  15. Mitt huvud hör inte hemma i kylskåpet.
  16. Jag ska inte bita i konstapelns hand när han sträcker sig efter mattes körkort.

Text: Anna Pettersson (översättning)

Källa


Bara lite visdom om din vovve

"Om din hund är fet får du inte tillräckligt med motion."
Okänd

"Vem som än sade att man inte kan köpa lycka för pengar hade glömt hundvalpar."
Gene Hill

"Räknat i hundår är jag död."
Okänd

"En hund lär en pojke trofasthet, lojalitet och att vända sig tre gånger innan han lägger sig ner."
Robert Benchley

"Jag avskyr människor som har hund. De är fega som inte har modet att bli ägda av en katt."
Rubin

"Har du någon gång tänkt på vad de måste tänka om oss? Jag menar, här kommer vi från mataffären med världens byte - kyckling, fläsk, en halv ko. De måste tro att vi är de bästa jägarna i världen!"
Annie Tyler

"Jag undrar om andra hundar tror att pudlar är medlemmar i en underlig religiös sekt."
Rita Rudner

"Min hund är orolig för ekonomin, eftersom Frolic kostar tio kronor burken. Det är nästan 70 kronor i hundpengar."
Joe Weinstein

"Acceptera inte din hunds beundran som ett fullständigt bevis på att du är underbar."
Ann Landers

"Kvinnor och katter gör som de vill, och män och hundar borde slappna av och vänja sig vid tanken."
Robert A. Heinlein

"För att ha ett sant perspektiv på sin betydelse borde alla ha en hund som dyrkar en och en katt som struntar i en."
Derek Bruce

"När en mans bästa vän är en hund, har den hunden ett problem."
Edward Abbey

Text. Helena Flodman (översättning)

Källa


Utdrag ur en hunds dagbok

Dag nummer 180

8.00: Wow! Hundmat! Min favorit!
9.30: Wow! En biltur! Min favorit!
9.40: Wow! En promenad! Min favorit!
10.30: Wow! En biltur! Min favorit!
11.30: Wow! Hundmat! Min favorit!
12.00: Wow! Ungarna! Min favorit!
13.00: Wow! Gården! Min favorit!
16.00: Wow! Ungarna! Min favorit!
17.00: Wow! Hundmat! Min favorit!
17.30: Wow! Husse! Min favorit!

Dag nummer 181

8.00: Wow! Hundmat! Min favorit!
9.30: Wow! En biltur! Min favorit!
9.40: Wow! En promenad! Min favorit!
10.30: Wow! En biltur! Min favorit!
11.30: Wow! Hundmat! Min favorit!
12.00: Wow! Ungarna! Min favorit!
13.00: Wow! Gården! Min favorit!
16.00: Wow! Ungarna! Min favorit!
17.00: Wow! Hundmat! Min favorit!
17.30: Wow! Husse! Min favorit!

Dag nummer 182

8.00: Wow! Hundmat! Min favorit!
9.30: Wow! En biltur! Min favorit!
9.40: Wow! En promenad! Min favorit!
10.30: Wow! En biltur! Min favorit!
11.30: Wow! Hundmat! Min favorit!
12.00: Wow! Ungarna! Min favorit!
13.00: Wow! Gården! Min favorit!
16.00: Wow! Ungarna! Min favorit!
17.00: Wow! Hundmat! Min favorit!
17.30: Wow! Husse! Min favorit!

Text. Helena Flodman (översättning)

Källa


En hunds dagbok

05.30: Startade dagen som en hjälte. När ljuden från tidningen som damp ner i brevlådan väckte mig ur mitt slumrande paradis - smällen antydde ett extra tjock nummer - insåg jag att ingen var vaken. Jag väckte min herre genom att slicka honom i ansiktet. Han verkade arg på sig själv för att han sovit för länge för han skrek och viftade med armarna. Hans irritation verkade, för ett ögonblick, nästan vara riktad mot mig vilket är helfjantigt eftersom det var jag som såg till att han inte fick sparken. Konstigaste grejen dock: Han gick inte till jobbet utan satte sig med en balja kaffe och det extra tunga numret av morgontidningen. Det verkar som om han gör detta en gång i veckan men jag fattar fortfarande inte varför.

07.30: INVASION!!! Folket som bor granne med oss gjorde entre i sin trädgård nyss. Uppenbarligen för att invadera och befästa vårt hus. Genom att skälla och morra informerade jag dem att om de kommer närmare huset ska jag slita varenda lem ur kroppen på dem. Jag lyckades förhala invasionen. Detta upprepas varje dag och man tycker ju att de borde fatta galoppen till slut. Min herre assisterade genom att också skrika. Jag tror inte de hörde honom men det var snällt av honom att vilja hjälpa till.

10.00: Jag blev tvungen att flytta eftersom solfläcken jag så skönt somnat i, flyttat sig ett par decimeter. Det är inte lätt att vara hund.

13.00: Jag har världens mest omtänksamme herre. Låt gå för att han lämnade mig ensam i flera timmar men han hade i alla fall lämnat en överraskning till mig på köksbänken. Han hade till och med slagit in den. Den biten hade han gärna kunnat skippa eftersom det resulterade i att jag fick en massa plast i tänderna. Biffarna var supersmarriga, även om de var lite frusna i mitten. Jag vill inte verka otacksam men att hacka sig igenom fem centimeter stenhård biff är väl kanske inte världens roligaste.

14.00: Det var INTE roligt när min herre kom hem och upptäckte att jag inte ätit upp plasten runt min fina present. Han bara stod och pekade på alla plast bitar och yrade hysteriskt. Jag är ledsen, men han borde veta att plast ger mig gaser som inte är av denna värld. När han rullade ihop den extra tunga morgontidningen förstod jag att han tappat förnuftet så jag ilade iväg mot dörren som lyckligtvis var öppen.

16.00: Spenderade eftermiddagen med flickorna. En mycket produktiv dag. Jag lyckades märka två hela kvarter. "Skvätt som en plätt" är vårt motto. Vi tog ett mellanmål vid vårt favoritfik. Lite köttslamsor och brödkanter som serverades i runda tunnor med mycket lättflyttade lock. Sprang ihop med den där Sebbe som lyfte sitt ben irriterande nonchalant. Tror han verkligen att jag inte känner till hans lilla romans med den där hyndan Miffan från grankvarteret? De senaste tre månaderna fanns det inte en hane i stan som INTE befann sig utanför hennes staket och Sebbe fanns längst fram i gruppen. Jag förklarade för honom att jag inte vill ha med honom att göra.

17.00: Vilken överraskning!!! På vägen hem såg jag en skock skator som mumsade på en liten platt ekorre. Efter ett par dagar i solen hade kroppen mognat och utstrålade en arom som fick mina näsborrar att fladdra i samtycke. Jag rullade mig i den exotiska aromen i flera minuter och när jag ställde mig upp utstrålade jag verkligen Cologne De Vägdöd. Låt Sebbe dregla över Miffan. Han vet inte vad han går miste om.

18.00: Av alla tillfällen att få ett bad! Min herre, fortfarande sur över plastincidenten, tvingade mig att stå ute i den kalla kvällsluften medan han schamponerade och skrubbade mig gång på gång. Varje gång jag skakade av mig allt vatten så blev han också blöt. Tillslut stod han och skakade. Varför i hela världen gör han sådana här saker?

21.00: Dags att sova, fast jag får inte sova i sängen när någon är hemma. Ahhh, en hunds liv.

Text: Henrik Fagelberg (översättning)

Källa


Aktiveringsbok



Aktivering: smart lek med din hund

Klicka på bilden för att komma till Adlibris bokhandel.

Vi får ha med hunden på jobbet

Att få ta med sig hunden till jobbet. Det är finfin personalvård, tycker de anställda på smålandsföretaget Hedbergs Mekaniska och uppmanar fler arbetsgivare att öppna ”hunddagis”.
När det är dags för rast hos Hedbergs Mekaniska tar Linda Andersson och Emelie Johansson en promenad med sina hundar, dalmatinern Maja och samojeden Zack. ”Hunddagis” på jobbet är toppen tycker tjejerna.


Hedbergs Mekaniska är ett företag som värnar om de anställda och de anställdas husdjur. Verkstadsindustrin ligger i utkanten av småländska Habo och är ett närmare 60 år gammalt familjeföretag med knappt hundra anställda. Företaget tillverkar detaljer i tunnplåt till andra industrier.

Hos Hedbergs finns något mycket ovanligt, nämligen ett ”dagis” för personalens hundar.

–  För mig betyder det jättemycket, berättar Emelie Johansson, som sedan tre år tillbaka arbetar på företagets lager och för 1,5 år sedan blev matte till en liten charmig dalmatinervalp; Maja.

– Jag hade inte vågat satsa på egen hund om jag inte hade klarat tillsynen åt henne medan jag jobbar. Det vore ju djurplågeri att lämna henne ensam hemma ett helt arbetspass. Men tack vare vårt ”hunddagis” så löste sig det hela.

Varje ny arbetsdag följer Maja med matte till jobbet där varje personal-hund har egen liten rastgård och koja alldeles utanför fabriken.

Kojan ger perfekt skydd mot oväder och vind och uppe i kojans skorsten finns en lagom stor låda där hundägaren kan förvara koppel, hundmat och liknande.

Maja verkar att trivas i ”sin” gård och kommer dessutom väl överens med sin närmsta granne, tioåriga samojedhannen Zack.

Zacks matte, Linda Andersson, arbetar som montör och började hos Hedbergs för tre år sedan.

–  Det underlättar verkligen vardagslunken att få ta med sin hund till jobbet, säger hon. Det här borde flera arbetsgivare pröva på!

–  Men det är tur att jag har en hund som trivs att ligga utomhus när det snöar och är riktigt kallt, för han har blivit så stor att han inte längre kommer igenom ingången till sin koja, säger Linda med ett glatt skratt.

Henrik Pettersson som är marknadschef vid Hedbergs berättar att idén till hunddagis föddes när företaget införde tvåskift och ett par av de anställda i och med det fick problem med tillsynen av sina jyckar.

– Själv har jag två irländska setters; Gnistan och Qvicki, och för det mesta finns någon i familjen hemma och passar dem. Men om det behövs så kan jag bara ta med mig båda hundarna hit och det känns tryggt.

Även företagets vd, Peter Magnusson, brukar emellanåt utnyttja den möjligheten.
– Han har en labrador, Diva, och en jack russel, Munken.

Under fika- och matraster brukar Hedbergs hundägare passa på att ta med sina skyddslingar ut på promenad.

– Det skiftar en hel del mellan olika dagar hur många som utnyttjar vårt hunddagis, berättar Henrik.

– Men det är onekligen en fördel att ha en arbetsgivare som även värnar om personalens husdjur.
Onekligen ett arrangemang som uppskattas! För en vuxen hund får enligt Jordbruksverkets rekommendation absolut inte lämnas ensam mer än fem timmar åt gången.

Här är några av hundarna som brukar följa med husse eller matte till jobbet: Henrik Pettersson med Gnistan och Qvicki (båda irländsk setter), Diva (labrador), Munken (jack russel), Emelie Johansson med Maja (dalmatin) och Linda Andersson med Zack (samojed).


Det berättar Hans Rosenberg som är presschef vid Svenska Kennelklubben.
– Men gäller det en valp så rör det sig om betydligt kortare tid, hävdar han.

Innan man lämnar sin hund ensam behöver den dessutom vara nykissad, nymatad, nylekt och alltid ha tillgång till färskt vatten.

–  En hund är ett sällskapsdjur som inte gillar att vara helt solo. Men om man förbereder den för en sovstund innan man ska iväg så har man betydligt större chans att hunden ändå accepterar att bli lämnad.

– Men det här med ”hunddagis” på jobbet verkar vara en genial idé! Hoppas att ännu flera arbetsgivare nappar på den!

– Det är onekligen personalvård att även tänka på de anställdas älsklingsdjur.

Text: Ywonne Nylöf
Foto: Lennarth Ström

Källa: Hemmets Journal

Utvalda från Hemmets Journal

Carolina Erlandsson hatade hundar, nu äger hon en Dansk-svensk gårdshund: läs om henne här.

De 10 vanligaste frågorna till Djurdoktorn: här hittar du den.

Reportage om Hundcaféet "Tassa in", här är artikeln.

Artikel om vad man bör tänka på innan man skaffar valp kan ni läsa här.

Artikel om små hundar, här.

Aktiveringssidan; din idégivare.

Massa rolig aktivering för hunden hittar du på aktiveringssidan


Välja rätt ras

Svårt att välja ras och du vet inte vart du ska börja? Kolla denna sidan, superbra vägledning till rätt ras

Att tänka på, checklista

Innan valpen hämtas:
  • Vaccinationer mot parvo (8 v., 12 v. och varje år)HCC och valpsjuka (dubbelvaccin vid 12 v., omvaccinering vid ett års ålder, och därefter vart fjärde år med dubbelvaccin) enligt SKK:s rekomendationer.
  • Innan leverans ska valpen ha avmaskats två gånger
  • Veterinärvårdsförsäkring och livförsäkring för valpen, kontrollera även att din hemförsäkring innehåller en ansvarsförsäkring
  • ID-märkning
  • Se till att hunden är registrerad i SKK
  • Doldafelförsäkrad i 3 år
  • Ett veterinärbesiktningsintyg som ej får vara äldre än 7 dagar
  • Lista från uppfödare om utfodring och skötselråd
  • Köpeavtal
  • Registreringsbevis
  • Hundkorg
  • Halsband och koppel
  • Mat- och vattenskål
  • Klotång
  • Fästingplockare
  • Hundtäcken för de hundar som behöver det
  • Hundmat och hundgodis
  • Tuggleksaker och ben
  • Tandborste
  • Bajspåsar
  • Reflexer
  • Första hjälpen-låda för hund
  • Ev. en valphage eller bur
  • Är hunden en trimras kan det behövas trimsaxar, trimbord m.m
  • Kam, karda, borste
  • Hundschampoo och balsam
  • Hundböcker om uppfostran, kontakt, att ha hund m.m

Vinn ett vintertäcke till vovven!



Länk till tävlingssidan!

Tävla om ett supersnyggt vintertäcke och ett paket Best Friend tuggben. Enkla regler, så vem som helst kan vara med!

Boktips: Kontaktkontraktet


Kontaktkontraktet av Eva Bodfäldt; finns att köpa här!

Komplement till boken Kontaktkontraktet, här!

Boktips och agility.se

Här kan ni läsa om agility. --> agility.se

Boktips:
Agility för nybörjare av Marie Hansson; här.
Agility: på enkelt vis av Marie Hansson; här.
Agility Starter av Marie Hansson; här.
Agility: strategisk handling för bättre position av Marie Hansson; här.

Parodi på agility ;)




Freestyle program


Sini Eriksson & Sonic från Wilder WineVimeo.

Det här inspirerar mig iaf! Synd att jag ännu inte har någon hund att förverkliga det med, men det har nog många av mina läsare. Roa era hundar, och roa er själva! Freestyla!

Britain's got talent



Inspiration behöver alla då och då!

Inspiration till freestylenummer



Freestyleregler

Har ni ett bra program, sitter det som det ska, vill ni visa upp det och tävla?

Läs här då först! Freestyleregler

Här har ni tips också!

Just det, ni kanske vill veta var tävlingarna finns. Här finns dom. Men det finns säkert mindre tävlingar som inte står med här så hör med alla ni känner också!


Schipperke


Valet var inte lätt, och jag trodde jag hade hittat rätt många gånger, men med Schipperke är det rätt. Ingenting som känns fel! Äntligen!

Bild hämtad härifrån

Rassida

Lite hundspel.

Sue's hundsalong

Net pet

Hundfoder - vad ska man välja?

Känner mig helt lost i fodervärlden. Vill ha det bästa för min hund, men där det finns alternativ, finns det också delade åsikter. Och jag har inte riktigt bestämt mig vilken sida jag står på än... Om inte ni heller har stenkoll på foder, så lägger jag ut lite länkar på olika foder.

Här kan du läsa om utfodring.

Färskfoder:
Klass
Priima
Bravo
Halla

Torrfoder:

Först en läsvärd text om torrfoder
Pedigree
Standardt
Specific

BARF (Bones And Raw Food, Biologiskt Anpassad Rå Föda):
Läs om BARF
Enköping BARF
Willas
Matsedel

Nu ska jag ta reda på varför man aldrig får ge oxhudsben, torkade eller rökta grisöron eller annan "förstörd" mat, som de skriver i matsedeln.

Hoppas ni hittade någon "matnyttig" (^^) information!

Mentalt understimulerad hund och inga ideer?

Kolla här då!

Hur kunde du?

När jag var valp, underhöll jag dig med mina egenheter och fick dig att skratta. Du kallade mig ”ditt barn”, och oavsett antalet skor jag tuggade sönder, och några totalförstörda kuddar, blev jag din allra bästa vän.

När än jag var ”dum hund”, pekade du ditt finger mot mig och frågade ”Hur kunde du?”- men sen mjuknade du och la mig på rygg och gosade med mig.

Det tog ett litet tag längre för mig att bli rumsren än väntat, för du hade väldigt mycket att göra, men vi fixade det tillsammans.

Jag kommer ihåg nätterna när jag låg tätt intill dig och lyssnade på ditt snarkande, lyssnade på ditt stadiga andetag och hemliga drömmar, och jag tänkte att livet kan inte bli mer perfekt än så här.

Vi gick långa rundor i parkerna, åkte långa bilturer och stannade för att äta glass (jag fick bara våfflan för ”glass är inte bra för hundar” sa du).

Jag tog långa tupplurar i solen då jag väntade på att du skulle komma hem vid slutet av dagarna. Stegvis började du spendera mer tid på arbetet och du satsade på din karriär, och du lade mycket tid på att leta efter en ”människo” vän. Jag väntade tålmodigt, tröstade ditt brustna hjärta och förstod dina besvikelser, klagade aldrig på dåliga beslut, jag viftade på svansen och visade glädje då du kom hem och när du blev kär blev jag lycklig för din skuld. Hon, numera din fru, är inte en ”hund-människa”- men trots det välkomnade jag henne till vårt hem, och visade tillit och lydde henne.

Jag var lycklig därför att du var lycklig.

Sen kom människobarnen, och jag delade din glädje och lycka. Jag var fascinerad över deras små fingrar, hur dom luktade och jag ville ta hand om dem jag också. Det var bara det att du och Hon var oroliga att jag skulle skada dem, och jag fick spendera mesta delen av min tid bannlyst till ett annat rum eller en hundbur. Åh vad jag ville älska dem, men jag blev ”fånge i kärleken”. När dom blev äldre blev jag deras vän. Dom hängde i min päls då de försökte stå på sina egna ben, petade fingrar i mina ögon undersökte mina öron, och kysste mig på nosen. Jag älskade allt som hade med dem att göra och deras beröringar - ditt kel med mig var numera så sällsynt- och jag skulle försvara dem med mitt liv och det så behövdes.

Jag smög ner i deras sängar om natten och lyssnade till deras oroliga andetag och hemliga drömmar, och tillsammans väntade vi på ljudet av din bil på uppfarten.

Det var tider då andra frågade om du hade hund, och du visade stolt dem foto av mig som du bevarade i din plånbok och berättade historier om mig. Dom senaste åren svarade du bara ”Ja” och bytte sen samtalsämne.

Jag hade gått från att vara ”Din hund” till ”bara en hund”, och du undvek alla kostnader som hade med mig att göra.

Nu har du en ny karriärsmöjlighet i en annan stad, och du och De ska flytta till en lägenhet där husdjur inte är välkomna. Du har tagit det rätta beslutet för din ”familj”, men där var tider då JAG var din enda familj. Jag var jätte glad över bilturen (som i början av vårt ”förhållande”) tills vi kom fram till djurhemmet. Det luktade hund och katt, rädsla, och hopplöshet. Du skrev under lite papper och sa ”Jag vet att ni kommer hitta ett fint hem till henne”. Dom skakade på huvudena och gav dig en ansträngd blick. Dom förstår verkligheten för en medelålders hund, även med ”papper”. Du var tvungen att ansträngt rycka din sons händer från min päls under tiden han skrek ”Nej pappa!!! Snälla låt dom inte ta min hund!” Och du var orolig för honom, och vilken hemsk erfarenhet du precis gett honom angående lojalitet, vänskap, och respekt för liv! Du gav mig en ”hejdå” klapp på huvudet, undvek mina ögon, och artigt vägrade du ta mitt halsband och koppel med dig. Du hade en tid att passa, och nu har jag en också. Efter att du gått sa de snälla flickorna att Du säkert visste om att du skulle behöva lämna bort mig för flera månader sen men att du inte gjort några försök att hitta ett bra och mysigt hem.

Dom skakade sina huvuden och sa ”Hur kunde Du?” Dom är så snälla mot oss som deras upptagna scheman tillåter.

Dom matar oss, naturligtvis, men jag tappade aptiten för flera dagar sen.

I början då någon passerade min bur, bubblade det i magen och jag tänkte och hoppades att allt detta bara var en ond dröm och att du kommit tillbaka för att hämta mig, eller så hoppades jag att det var NÅGON som brydde sig, NÅGON som kunde rädda mig.

När jag förstod att jag inte kunde konkurrera med den glädje de söta valparna visade så gav jag upp och satte mig i ett hörn och väntade.

Jag hörde fotsteg från korridoren när hon kom till mig i slutet av dagen, och jag följde henne snällt i korridoren in i ett separat rum.

Ett obehagligt tyst och tomt rum. Hon satte mig på ett bord och smekte mina öron, och sa till mig att jag inte behövde oroa mig. Mitt hjärta dunkade av förväntan och spänning för vad som nu skulle hända, men det var också en känsla av frihet och lätthet. ”Kärlekens fånge” hade nu kommit till sitt slut. Av min natur var jag orolig för henne.

Jag kände igen obehaget och tyngden hon bar, och det känner jag till, på samma vis jag kände till alla dina obehag och ledsamhet. Artigt och snällt band hon ett band runt mina framben samtidigt som en tår föll längs hennes kind. Jag slickade hennes hand på samma vis som jag brukade trösta dig för många år sedan. Vant stack hon in nålen i min åder.

När jag kände sticket och den kalla vätskan som for genom min kropp, la jag mig tröttsamt ner, såg in i hennes vänliga ögon och mumlade ”Hur kunde du?”. Kanske förstod hon mitt hundspråk för hon sa ”jag är så ledsen ”.

Hon kramade mig, och förklarade snabbt att det var hennes jobb att se till att jag kom till en bättre plats, där jag aldrig mer skulle bli ignorerad, slagen, övergiven, eller behöva försvara mig själv- en plats med mycket kärlek och ljus, så väldigt annorlunda än den här platsen på jorden. Och med den sista lilla kraften jag hade, försökte jag visa henne genom att vifta på svansen att mitt ”Hur kunde du?” inte var riktat mot henne.

Älskade hundar! [OBS! Starka bilder]



Amor vincit omnia

Kärleken övervinner allt

Testar rastest!

Nu ska jag vara lagom kreativ och testa lite såna där hundtest. Ni vet, man kryssar i dittan och dattan och vips så kan de vaska fram den perfekta hunden. Dock ska man ju inte endast utgå från dessa test. Men är man på jakt efter hund så varför inte få lite hjälp på traven? Sen kan man själv kolla vidare på de hundar man fått, och ja, det kan bli väldigt olika, och ja, det kan vara helt tokfel många gånger. Men kul ändå!

Länkarna öppnas i nytt fönster.
Raserna som står efter länken är några av de raser som föreslogs för mig.

Purina's test - Amerikansk cocker spaniel, Bull terrier, Cavalier king charles spaniel, Schnauzer (mellan och dvärg), Pointer, Engelsk cocker spaniel.
Kommentar: Jag föreslår att ni väljer att inte svara på vissa frågor. De kan begränsa antalet passande hundar avsevärt, trots att frågan är onödig.

Pedigree's test - Border terrier, Dansk/svensk gårdshund, Lancashire heeler, Schipperke.
Kommentar: Minus för att man inte kan kryssa i flera alternativ. Inte jättebra test, de tar bort minst 80% av alla hundar om du är under 24år.

Petplanet's test - Japansk spets, Lakeland terrier, Lhasa apso, Papillon, Svensk vallhund, Tysk spets, Engelsk cocker spaniel, Tibetansk spaniel, Dvärgschnauzer.
Kommentar: I engelska/amerikanska test verkar det vara väldigt viktigt att ha en trädgård. Varför fattar jag inte. Så om du vill ha fler alternativ, så kan du kryssa i att du har en trädgård, även om det är lögn. <-- Tips för andra test också! Finns även en fråga om man vill ge hunden Standard mat eller Premium mat, exakt hur kan det påverka mitt rasval?

Dogbreedinfo's test - Amerikansk vatten spaniel, Basenji, Beagle, Boston terrier, Dansk/svensk gårdshund, Keeshond, Tollare, Whippet + massa andra.
Kommentar: Inte ett jättebra test, vääääldigt många rasresultat. Hyfsade frågor. Har även med blandraser i sina resultat...hmm. Som de gett egna namn, haha man kan ju roa sig med hur de försöker få blandraser till egna raser. Väljer ni "purebred" på förta frågan så tar de bort alla blandraser. Förutom att de anser att Labradoodle är en renrasig hund, haha!

Animal planet's test - Harrier, Breton, Australian cattle dog, Dalmatiner, Manchester terrier, Shiba, Whippet, Basenji.
Kommentar: Ganska bra test. Inte superbra, men nog det bästa hittills!

Iams test - Labrador retriever, Golden retriever, Schäfer, Australian shepherd, Boxer, Papillon, Pudel
Kommentar: Bra test, plus för att det finns en flik där du kan jämföra olika rasers egenskaper.

Breeder retriever's test
- Greyhound, Saluki, Skotsk hjorthund, Grand danois, Boston terrier, Glen of Imaal terrier, Ibiza hund, Whippet, Berner Sennen, Faraohund
Kommentar: Konstigt upplägg på testet. Du svarar på vilka egenskaper du vill ha genom att välja en siffra mellan 1 och 10 på en skala. Man vet inte riktigt vad de motsvarar.

Select smart's test - Whippet, Basenji, Fransk bulldogg, Beagle, Border terrier, Faraohund, Dalmatiner, Ungersk viszla
Kommentar: Väldigt enkelt test. Reslutaten är inte helt åt skogen. Definitivt ett test värt att prova.

Puppyfinder's test - Glen of Imaal terrier, Australian shepherd, Whippet, Boston terrier, Pudel, Border terrier, Finsk spets
Kommentar: Bra test. Bra resultat. Trovärdigt.

Showdog's test - Whippet, Spinone italiano, Ibizahund, S:t Bernhard, Beagle, Skotsk hjorthund, Faraohund
Kommentar: Ganska bra test. Värt att testa. Bra resultat tycker jag, även om vissa är utanför "mitt område".

K9 country's test - Basset, Harrier, Ibizahund, Faraohund, Boston terrier, Bulldoggs, Shiba, Mops
Kommentar: Bra resultat, missnöjd med att många hundar togs bort pga felaktiga egenskaper. T.ex whippet är inte barnvänlig enligt detta test...Enligt allt annat jag hört, så är den det. Dessutom tycker jag inte om att de förklarar hur ALLA små hundar är, och hur ALLA stora hundar är. Och att mellanstora hundar behöver få komma ut på tomten ELLER en daglig promenad! Och små hundar behöver ingen lydnadsträning...

Doggiedealer's test - Petit basset griffon vendeen, Boston terrier, Kinesisk nakenhund, Bichon frise, Cocker spaniel
Kommentar: Inget bra, inget dåligt. Resultaten är bra!

Eukanuba's test - Australian terrier, Spanish hound, Tibetansk spaniel, Mops, Cavalier king charles spaniel
Kommentar: Väldigt bra test med bra frågor, det bästa testet!

Good housekeeping's test - Bichon Frisé
Kommentar: Ganska bra test faktiskt!

Saarloos wolfhond


Ursäkta den suddiga bilden, men ni ser väl hur lik en varg den är? Jag tycker att den är jättefin och tycker det är otroligt bra att någon har velat ta in vargutseendet även hos de domesticerade hundarna. Tumme upp för Mr. Leendert Saarloos.

Bra hemsida med presentation av rasen och rasfakta hittar du här.

My rockin' dog.



Snygg t-shirt med gitarr-tryck. Köp här.


Tikskydd. Köp här.


Jacka med döskallemotiv. Köp här.



Sele med stjärnmotiv. Köp här.

Zebrarandig hundbädd. Köp här.

RSS 2.0