Kommunicera med hunden; vrida på huvudet

När en hund vill lugna en annan hund som t.ex närmar sig för fort eller närmar sig rakt på istället för i en båge så signalerar hunden med att vrida på huvudet. Antingen hastigt, dröjande, knappt märkbart eller en rörelse med hela huvudet. Oavsett så betyder det samma sak; lugna dig!
Har du märkt att hunden vrider på huvudet när du böjer dig över den? Så talar hunden om att den är obekväm i situationen.
Du kan själv använda denna signal när du närmar dig en hund som börjar morra eller skälla åt dig - vänd kinden till!

Glida med blicken: En annan variant av huvuvridningen kan vara att låta ögonen glida från sida till sida istället för att stirra. Även detta är något som hundar använder sig av. Du kan använda det när en hund kommer emot dig och du inte kan vrida på huvudet.

Förminska och mjuka upp ögonen: När du tränar "ögonkontakt" med hunden så kan du göra ögonen mindre, sänka ögonlocken så att blicken blir mjukare för att göra kontakten vänligare. Detta använder sig hundar av när de tittar på någon rakt framifrån men inte vill verka hotfulla.

Tips: Vissa hundar kan känna sig hotade om du sitter i ögonhöjd med hunden. Om du märker att hunden känner sig hotad, så kan du resa dig upp och se på hunden uppifrån. På så sätt blir ögonen smalare och det känns bättre för hunden eftersom vissa hundar tycker det är jobbigt att få någons ansikte alldeles inpå sig.



Bild härifrån

Källa: Boken I samspråk med hunden - Lugnande signaler. Författare: Turid Rugaas
Boken finns att köpa här



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0