Separationsångest och hur man tränar bort det

Får hunden ångest av att vara ensam kallas det separations-ångest. Rädslan yttrar sig bland annat genom att hunden är orolig, vankar omkring, ylar, tuggar sönder saker och till och med biter sig själv.

Separationsångest kan bottna i tidigare obehagliga upplevelser som inträffat när hunden varit ensam. Den kan också uppkomma när hunden är sjuk och behöver trygghet från dig som är ”flockledare”. Ytterligare en orsak till separationsångest kan vara bristande ensam-hemma-träning eller att hunden lämnats ensam för tidigt eller för länge när den var valp.


Ensam-hemma-träning
Vill du ge valpen en bra start i livet ger du den en ordentlig ensam-hemma-träning. Lämna hunden under korta stunder flera gånger per dag. Säj alltid ”Hej då” innan du går hemifrån. Försök alltid hinna tillbaka innan hunden börjar gnälla och yla. Öka tiden successivt, men absolut inte för snabbt. När du kommer hem bör du inte berömma hunden alltför intensivt.

Det räcker med att hälsa på den utan att överdriva. Placera hundens korg där den har uppsikt över dörren och stäng dörrarna till andra rum. På så sätt kan du förebygga att den varvar upp genom att springa fram och tillbaka i lägenheten eller huset.

Att tugga lugnar
Det är lugnande att äta och tugga. Ge därför hunden någonting gott att gnaga på när du går hemifrån, till exempel ett märgben eller ett gristryne. Har du en glupsk hund är det bättre med märgben eftersom gristrynet kan fastna i halsen.

Märgbenet eller trynet får hunden bara ha när den är ensam hemma. När du kommer hem tar du upp det igen, även om hunden inte tuggat på det. Till slut kommer din hund att känna sig så trygg hemma att den börjar äta på det.

Ordentligt rastad och motionerad
Ensam-hemma-träningen är lättare om hunden är trött till kropp och själ. Ta därför med hunden på en promenad och gör några övningar under tiden: Sök efter godis, träna på några cirkuskonster. Efter promenaden är det viktigt att hunden gått ner i varv och känner sig lugn innan den lämnas ensam. Låt den gärna få bita på sitt tryne eller märgben när du går hemifrån.

Lämna inte en hund med separationsångest ensam innan den är trygg att vara det. Det är bättre att skaffa hundvakt eller låta hunden följa med.


Text: Cilla Danielsson, Hundens hus

Text hämtad från agria.se


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0